Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Koningsdag 2021.

Koningsdag 2021 kon wederom niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn in Abbenes met versierde huizen, een optocht, kinderspelletjes en een gezellig samen zijn op het MFT.

Toch is dit geen enkele reden voor Oranje Evenementen Vereniging (OEV) Abbenes om bij de pakken te gaan neerzitten en net als vorig jaar werd er iets bedacht om er toch een gezellige Koningsdag van te maken.

Als eerste werden alle zoals elk jaar inwoners opgeroepen om de Nederlandse vlag uit te steken en om de huizen te versieren. Een aantal inwoners worden dan beloond met een waardebon voor een overheerlijke taart van VerseTaarten.nl De winnaars van de taarten kunt u hier lezen.

Vanaf 10.00 tot 13.00 uur hadden we 2 onderdelen voor de jeugd. Oudhollandse spelletjes en een straat Bingo. De jeugd kon zich melden bij dorpshuis Het Praatpunt, welke ook feestelijk en oranje versierd was. De meeste kinderen hadden hun fiets of skelter leuk versierd. Hier kregen ze een deelnemers kaart mee met 12 spelletjes en een bingobriefje. Ook kregen ze een papier mee waar alle adressen opstonden waar een spel of een vraag voor de bingo waren.De oudhollandse spelletjes welke de kinderen konden doen waren: darten, discuswerpen, leeuwtje prik, nerf schieten, water pistool schieten, koekhappen, zaklopen, basketballen, eendjes vissen, spijkerpoepen, blik gooien en eieren race.

Veel leuke spelletjes om te doen in het vrolijk oranje versierde dorp.

 

Ondertussen moesten er ook cijfertjes gevonden worden voor de bingokaart. Die cijfers kregen ze niet zomaar. Daar moesten ze wel wat voor doen. Om elk cijfertje te achterhalen moest er een vraag opgelost worden. Bijvoorbeeld: Uit hoeveel steden bestaat de schaatstocht die in Friesland wordt gereden als het hard gevroren heeft, de …. Stedentocht. Of : Uit hoeveel ringen bestaat het logo van de Olympische spelen? Zo waren er door het hele dorp 25 vragen.Alles werd onderweg gefilmd en gefotografeerd door Annelies en Ria. De film was zelfs live op de Facebook-pagina van OEV Abbenes te volgen en kan daar nog steeds worden terug gekeken.

 Onderweg kregen de kinderen uiteraard wat te drinken en te snoepen van OEV Abbenes. Op het moment dat de kinderen terugkwamen bij dorpshuis Het Praatpunt hadden ze allemaal bijna bingo. Allemaal moesten ze alleen nog nummer 3 hebben. Laat dat nu de laatste vraag zijn bij het dorpshuis. Uit hoeveel kleuren bestaat de Nederlandse vlag? Allemaal konden ze nummer 3 aankruisen en kwam ze dus allemaal in aanmerking voor een prijs. Ze mochten kiezen uit 3 verschillende soorten snoep.


Voor de deelname aan de Oudhollandse spelletjes kregen ze allemaal een medaille van chocolade. Het waren immers allemaal winnaars. Alle posten met spelletjes heel erg bedankt voor jullie hulp. Alle adressen waar een vraag mocht hangen, ook heel erg bedankt. Zonder jullie geweldige hulp is zo een leuke Koningsdag voor de jeugd niet mogelijk.Hierna was het de beurt aan de families want in de avond was er een online Koningsdag Quiz en bij die quiz was er ook een “doe” ronde waarbij de deelnemers tussen 13.00 en 17.00 uur een aantal opdrachten moesten gaan uitvoeren. Deze opdrachten waren:
1 : Teamwork: Vorm met je lichaam een letter en maak met je groep een Koningsdag woord
2 : Koekhappen : Hang een koek op en laat iemand geblinddoekt koekhappen
3 : Raad het spreekwoord : Maak 3 foto’s waar een spreekwoord wordt uitgebeeld
4 : Scholen : Welke schoolgebouwen heeft Abbenes tot nu toe gehad ? Maak foto’s van de schoolgebouwen uit het heden en verleden in Abbenes
5 : 3 keer op 1 foto: Maak een panoramafoto waar je minstens 3 keer zelf op staat|
6 : Rondje om de kerk : Ren een rondje om de kerk en film dit
7 : Heel Abbenes bakt : Bak met je team een heerlijk en mooi Abbenesser koekje of cake.


Met name de laatste opdracht keek het bestuur van Oranje Evenementen Vereniging Abbenes erg naar uit want deze baksels moesten ingeleverd worden bij het dorpshuis en daar nam het bestuur het in ontvangst en ging alle koekjes en cakes lekker keuren. Ze waren heerlijk !!Na 17.00 uur was het hard werken voor onze technische man Jimmy want hij moest alle doe opdrachten verwerken in de Quiz welke om 18.30 uur online zou gaan.

Dat werd dus wel wat later want niet alle opdrachten konden op tijd ingevoerd worden. Toen dit allemaal geregeld was konden Hans en Jimmy de quiz gaan presenteren met de onderdelen: Doe opdrachten, fragmenten, Koningsdag Abbenes, Disney, familie en muziek.

Ook was er nog een extra bonus ronde waarbij alle sprookjes in de Efteling genoemd moesten worden.

Het werd een quiz waarbij gezelligheid voorop stond. Hans en Jimmy presenteerden het met een grap en een grol en ondertussen zaten Annelies, Judith, Marjolein en Erica alle antwoorden razendsnel na te kijken. Zo konden we direct na afloop de winnaars bekend maken :

1 : Families Vreeburg – Elst – 84 punten
2 : Familie de Jong  - 80 punten
3 : HeijeSofie  - 75 punten

We kregen van de deelnemers weer leuke berichtjes dat ze genoten hadden en daar gaat het toch allemaal om. We lieten ook nog 2x het rad draaien om te kijken wie de winnaar werd van de kleurplaat welke ingeleverd kon worden en dat was Dani Imanse en wie de winnaar werd van de woordzoeker en dat werd Gerrie Goudriaan.

Ondanks de corona hebben we weer een zeer geslaagde dag achter de rug en dat vond ook NH Nieuws want NH Nieuws had een leuke video (KLIK HIER) van de kinderspelletjes en dat werd opgepakt door de NOS en Het Jeugdjournaal want daar kwamen ook deze beelden voorbij. Zo was Abbenes weer in het landelijke nieuws maar op een positieve wijze.

Hopelijk volgend jaar weer Koningsdag feest op het MFT.

                Spreekwoord : De hond in de pot vinden .......

Opbellen
E-mail
Info