Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Mooie afsluitende rommelmarkt Abbenes

De laatste rommelmarkt in Abbenes…..ondanks dat het al een jaar bekend is, moet het toch nog even indalen, zowel bij de bezoekers als bij de vrijwilligers. De rommelmarkt Abbenes: zo’n begrip in en rond Abbenes, zo’n gezellige rommelmarkt wordt dan zomaar historie.

Zaterdag 9 juni was daar vooralsnog niets van te merken. Alles stond weer keurig opgesteld, alle kopjes, glaasjes, boeken e.d. netjes gesorteerd! Daar zijn veel complimenten over gegeven. Ook de kramen stonden weer buiten, het terras stond uitnodigend klaar en het weer was fantastisch voor een rommelmarkt, iedereen was er klaar voor om deze laatste dag te doen slagen.

Om negen uur stonden er al een paar honderd mensen te wachten die weer heel nieuwsgierig waren naar alle leuke spullen. Het was dan ook rennen bij het startschot! De markt vulde zich en dat is eigenlijk de hele dag zo gebleven. Het terras zat vol, het rad draaide met als spreekstalmeester Dick van ’t Riet, de keuken schonk drankjes en bakte appelflappen, patat en broodjes. Maar het belangrijkste: de mensen snuffelden en kochten vele leuke spulletjes, die zo weer een tweede leven kregen.

Sommigen bezochten de markt pas voor de eerste keer en betreurden het dat ze niet eerder waren geweest. Anderen waren ‘oude klanten’ en zeker díe betreurden het eindigen van de rommelmarkt.

De rommelmarkt is waarschijnlijk begonnen in een boerenschuur bij familie Van der Spek, is nog een keer in het pand van de huidige garage aan de Hoofdweg geweest en is daarna ca. 10 jaar bij de familie De Ruiter gehouden. Toen deze geen ruimte meer ter beschikking had, is de rommelmarkt in 1997 verplaatst naar de familie Baars. Rommelmarkt en bazaar werden toen nog op één dag gehouden. Het jaar erna zijn rommelmarkt en bazaar gescheiden, wat voor de organisatie veel beter was. De centrale ligging midden in het dorp deed velen de weg naar de rommelmarkt vinden. De weken van ‘inbrengen’ (in het begin nog zes !! weken exclusief in- en uitruimen) werden ook zeer gewaardeerd, omdat er dan zo lekker rustig gesnuffeld kon worden en het zo gezellig was. Lief en leed uit het dorp werd ook meteen gedeeld.

Nu komt daar dus een einde aan. De loods waar de goederen gedurende het jaar werden opgeslagen, komt te vervallen. Henk en Anneke den Butter, de motor achter de organisatie, stoppen met hun vrijwilligerswerk in deze en zij kregen bij het sluiten van de markt uit hande van burgemeester Onno Hoes een welverdiende Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. ‘Als ik dat had geweten, had ik even iets anders aangetrokken’ zei Henk den Butter. En Anneke dacht dat de burgemeester voor Henk kwam, had niet verwacht dat ook zij een lintje zou krijgen. Maar zij waren natuurlijk vooral heel erg blij met deze blijk van waardering. Fijn dat de burgemeester het einde van de rommelmarkt zo heel speciaal maakte.

Maar rommelmarkt Abbenes kent nog meer vrijwilligers, een hechte groep die tijdens zo’n rommelmarktperiode  van 5 weken, 1 om in te richten, 3 van  inbrengen van goederen en 1 om op te ruimen, ook dagelijks aan het sjouwen, uitpakken, opruimen waren. Enkelen van  hen gingen tijdens de rest van het jaar ook mee om spullen in te zamelen. In 90% van de gevallen was dat sjouwen. Zij zijn na zo’n intensieve periode moe, erg moe. En zoals bij meerdere verenigingen en organisaties het geval is, liep het aantal vrijwilligers van de rommelmarkt de laatste jaren terug en de gemiddelde leeftijd steeg, geen goede combinatie.  

Maandag 11 juni na afloop van de markt, waar kringloopwinkels en andere rommelmarkten nog naar hartenlust spullen hadden opgehaald, kwam dan toch het moment dat alles moest worden opgeruimd. Alles werd zoveel mogelijk gescheiden, ijzer en papier apart, glas naar de glasbak. Alle spullen die jaren zijn gebruikt om de goederen uit te stallen, zoals tafels, moesten weg. Nog mooie meubels die niet waren verkocht, werden andere jaren nog wel eens weer opgeslagen, dat kon nu niet meer. Er restte niets anders dan ‘de kraak’ oftewel de vuilniswagen en dat is weleens moeilijk om te zien, zeker voor een buitenstaander maar ook voor de doorgewinterde vrijwilliger. Het is en blijft zonde.

Deze laatste rommelmarkt heeft, met nog wat inkomsten onderweg, ca € 20.000 opgebracht. Een prachtig bedrag! De opbrengst is voor de kerk en nog 3 andere goede doelen: o.a. St. Hoop voor Albanië en de Cruquiushoeve. Grote dank gaat uit naar familie Den Butter en al die vele vrijwilligers, de laatste dag zelfs aangevuld tot wel 60, de familie Baars die zorgde dat  22 jaar lang de locatie werd leeg geruimd voor de rommelmarkt en zelf ook actief meewerkte, de sponsoren  en natuurlijk u, de bezoekers, die spullen inbracht  maar ook spullen kocht. Heel hartelijk dank en wat zullen wij de rommelmarkt Abbenes missen!


De film van de laatste rommelmarkt heeft u nog tegoed. John, fijn dat je wilde filmen en monteren om zo een mooi aandenken te maken!

  

Opbellen
E-mail
Info