Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Abbenes centraal in het TV-programma Petrus in het land


Petrus in het land

Aanstaande zaterdagmiddag 23 april is het TV-programma 'Petrus in het land' om 17.10 uur op NPO2 te zien. Het programma 'Petrus in het land' laat kerkgemeenschappen zien in Nederland en a.s. zaterdag zal Abbenes centraal staan. Behalve de kerkgemeenschap komen ook andere items aan bod.

Zo is op 23 maart de Heije Herdenking gefilmd waarbij de naam van de Heijebrug werd onthuld.

HIERONDER EEN VERSLAG VAN DE HEIJEDAG:

Onthulling naam Dr. J.P. Heijebrug in Abbenes na ruim 2 jaar een feit

Naamgeving bruggen in Haarlemmermeer
Via het gemeentelijk project  ‘Geef de brug een naam’, een project om alle nog naamloze bruggen in Haarlemmermeer een naam te geven, werd de dorpsraad van Abbenes verzocht een naam voor de bruggen in Abbenes te bedenken. Maar de autobrug in Abbenes hád al een naam: de Dr. Heijebrug. Oude foto’s van de brug met daarop de naam werden aangeleverd en de gemeente ging overstag: het bleef de Dr. J.P. Heijebrug.

Wie was Jan Pieter Heije? In het kort:
Jan Pieter Heije, 1809-1876, een Amsterdamse arts en dichter, kwam in Haarlemmermeer  om de landerijen te beheren die zijn schoonvader na de droogmaking had gekocht. Heije was landelijk actief in talloze commissies en besturen, had voor die tijd vooruitstrevende sociale ideeën, nam het tegen het moraal van de elite in op voor de minder bedeelden, met name wat betreft  medische verzorging.  Hij richtte een toen nog niet bestaande verpleegstersopleiding op  en was de grote stimulator  achter de oprichting van de oudste nog steeds bestaande musicologische vereniging (1868) ter wereld.  Hij stimuleerde het muziekonderwijs op scholen, schreef daar ook vele liedjes voor die zeer veel op scholen zijn gezongen uit de bekende bundel ‘Kun je zingen, zing dan mee’ in de 60-70er jaren van de vorige eeuw.  Díe Jan Pieter Heije heeft ook veel voor Abbenes betekend.  Hij  verbeterde  de leefomstandigheden van de arme bevolking, stimuleerde het schoolbezoek, deed schenkingen voor de bouw van de kerk, een school  en voor een  algemene begraafplaats. Ook stichtte hij  te samen met hoofdonderwijzer Boekel de eerste volksbibliotheek van  Nederland  en dat in het kleine Abbenes! Hij wilde zelf worden begraven in Abbenes en verdient het om door ons herinnerd te blijven.Onthulling naam
Op verzoek van het Heije comité ging de gemeente ermee akkoord de plaatsing van het naambordje uit te stellen tot de jaarlijkse Heijedag in maart, waarbij de schoolkinderen van Abbenes traditiegetrouw naar de graftombe van Heije gaan, daar enkele liedjes zingen en narcissen leggen op zijn graf. Na afloop is er een krentenbol en chocolademelk voor de schoolkinderen, naar de wens van Heije, waar hij een stichting voor oprichtte. Maar corona maakte zowel in maart 2020 als 2021 de viering van de Heijedag onmogelijk.Dus lang naar uitgekeken maar  nu in 2022 kon de Heijedag en de onthulling eindelijk  plaats vinden. De brug was mooi versierd met gele ballonnen door het Heijecomité. Bij de onthulling waren aanwezig de schoolkinderen van IKC De Lente, de wethouder van Haarlemmermeer en de familie uit Duitsland. En de filmopnames door de KRO maakten deze dag nog specialer. Dus helemaal een officieel tintje.Dominee Conny Bakhuis heette iedereen welkom en vertelde de historie van de brug aan de hand van een foto van de allereerste brug van voor 1928.  De gemeente heeft zelfs nog een leuke attentie in de vorm van een pen laten maken ter herinnering aan deze dag. De familie Daniels, achter-achter-kleinzoon van Heije, was heel blij dat hij en zijn echtgenote er ook nu weer bij mochten en konden zijn. De heer Daniels en wethouder Ruigrok hebben onder een stralende zon het naambordje onthuld.Heijedag
Daarna gingen allen naar de graftombe voor het zingen van de liedjes ‘Zeven kikkertjes’ en ‘Tussen Keulen en Parijs’ geschreven door Jan Pieter Heije, wat de schoolkinderen goed hadden ingestudeerd. De vrolijk gele narcissen werden neergezet en ieder kind kreeg chocomel en een krentenbol om mee naar huis te nemen, maar enkelen begonnen er al te knabbelen in de graskant tijdens het wachten op hun ouders.Zie onderdaan de pagina voor de diavoorstelling van alle foto's van de Heijedag.             Hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt aan deze dag!


Petrus in het land

Vorige week maandag zijn er verdere filmopnamen gemaakt in en rond de kerk. Enkele gemeenteleden zijn geïnterviewd en dominee Conny Bakhuis heeft een korte meditatie gehouden. Dinsdag zijn er opnames gemaakt bij Henk en Jannette de Ruiter i.v.m. hun vele werk voor de stichting Hoop voor Albanië.

 • DSC_0149
 • DSC_0158
 • DSC_0160
 • DSC_0161
 • DSC_0163
 • DSC_0166
 • DSC_0169
 • DSC_0170
 • DSC_0173
 • DSC_0174
 • DSC_0177
 • DSC_0178
 • DSC_0180
 • DSC_0183
 • DSC_0184
Opbellen
E-mail
Info