Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Monumentenwacht en verzekeringsagent nemen schade op aan kerktoren

Nadat het bovenste gedeelte van de torenspits van de kerk is afgebroken, echt precíes een jaar na het feestelijke 150-jarig jubileum op 29 maart 2019, en deze aan de twee ijzeren leidingen van de bliksemafleider aan de kerktoren bungelde, (zie nieuws 29/3) kwamen op dinsdag 7 april de experts de schade opnemen: de Monumentenwacht, loodgieteren de verzekeringsexpert.


Een hoogwerker kwam ter plaatse. Dat was in 1968 wel anders, toen Koos verbaas op zijn ladder naar boven klom om de haan erop te zetten. Maar anno 2020 wordt er heel wat veiliger gewerkt en werd als eerste de aansluiting in de toren geïnspecteerd.


Bovenin de toren is een houten constructie gemaakt, waaruit een paal door de punt van het dak naar buiten kwam (en daar ook is afgebroken) met daarop de koperen bal, die niet massief is. In de bal gaat deze houten constructie over in een metalen pijp, waarop de windwijzer en de haan staan.

Het afgewaaide gedeelte werd gedemonteerd en er werd bestudeerd hoe e.e.a. 151 jaar geleden is gemaakt en welke aanpassingen e/o reparaties er in de loop der jaren aan zijn gedaan. Ook werd geconstateerd dat de buitenkant van de paal zwart was alsof hij in brand heeft gestaan. Het rook zelfs nog verkoold.

Daarna zijn de vakmensen weer met de hoogwerker naar de torenspits getild en hebben een noodafsluiting van het gat in de spits gemaakt, weer een bliksemafleider aangelegd en de nodige beschadigde pannen op de toren en het dak hersteld. De kerk is dan nu in ieder geval waterdicht en dan is het afwachten of en hoe de spits hersteld kan worden. De haan was krom, maar die is alvast weer in model gemaakt.

Menig voorbijganger zei: dat zou ik niet durven zo hoog. Nou, uw verslaggever ook niet!


Opbellen
E-mail
Info