Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Stelling met bal, windwijzer en haan van de kerk afgewaaid

Even voor één uur op zondag 29 maart 2020 werd aan de overkant van de kerk geconstateerd dat er iets niet klopte bij de toren van Abbenesser kerk: er bungelde iets naast de torenklok wat daar niet hoorde.....

Het bleek dat een deel van de torenspits, te weten de bal met daarop een windwijzer en daar weer bovenop de haan, van de torenspits was afgebroken en gevaarlijk aan twee kabels naast de klok bungelde. De haan was spoorloos, weggevlogen?

Maar de situatie was natuurlijk gevaarlijk, als de kabels zouden breken zou schade nog veel groter worden. Dus de brandweer gebeld, die snel ter plaatse was en meteen ook een ladderwagen (autoladder bij de brandweer) meenam.Allereerst werd er een inspectie uitgevoerd boven bij de toren. Daarna ging de ladder nogmaals naar boven en werd de bal met windwijzer vastgemaakt aan de korf, waarna het hele gevaarte rustig naar beneden werd gebracht.


Daar waren er nog een paar sterke brandweermannen voor nodig om dit stukje spits in het gras te leggen. Daar werd de schade opgenomen, wat waarschijnlijk weer een financiële tegenvaller gaat worden voor de kerk.


De kerkdeuren gingen deze zondag ondanks de coronacrisis tóch nog open en de spits werd binnen gelegd. De haan was inmiddels ook gevonden, die lag in de dakgoot en heeft een goed onderkomen gevonden bij dominee Conny Berbée.


Opbellen
E-mail
Info