Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Kerk in Abbenes heeft primeur met churchquiz

Een churchquiz, wat kun je daarvan verwachten? In de aankondiging stond dat er zowel vragen over de kerk, Abbenes als algemene vragen zouden zijn. Zeven teams waagden het erop en schreven zich in voor de churchquiz op  zaterdagavond 10 november.

Er bleken 5 rondes te zijn met in totaal 70 vragen, te weten:

-ronde 1 Abbenes, de kerk en het dorp

-ronde 2 Algemene kennis deel 1

-ronde 3 Muziek

-ronde 4 Kerken in de buurt en all over the world

-ronde 5 Algemene kennis deel 2

Bij binnenkomst trakteerde de jarige kerk op een kopje koffie of thee met cake erbij. De teams stonden verspreid in de kerk om zodoende niet elkaars antwoorden te horen. Sommige slimmeriken hadden het programmaboekje 150-jaar kerk of het jubileumboekje van 125 jaar kerk als naslagwerk meegenomen, maar die werden subiet in beslag genomen!  Het was niet de TV-quiz  'Twee voor twaalf' waarbij opgezocht mocht worden!  Ook mobiele telefoons waren verboden.

De teams gingen fanatiek aan de slag met de antwoorden nadat Dick van het Riet de vragen luid en duidelijk voorlas en op verzoek nogmaals herhaalde. Sommige vragen waren pittig, zoals 'Wat was de titel van het boek dat een vriend van Jan Pieter Heije schreef in 1868 waarvan de opbrengst bestemd was voor de bouw van de kerk' ? Die vraag hadden twee teams goed: The Moneymakers en de Abbegatjes. Ter gelegenheid waarvan bovenstaande foto was gemaakt, bleek ook een lastige. Maar een andere vraag daarentegen over het jaartal van de eerste steen legging, had iedereen goed. Een beeldvraag was om uit 4 foto's het portret van Jan Pieter Heije aan te kruisen. Tussen de rondes door was er tijd voor een drankje en hapje.

Na de eerste ronde gingen The Moneymakers en Dubbel Klavertje 4 aan kop met 15 punten. De tweede ronde  algemene kennis volgde. Hier kwam een vraag in voor over de wethouders van Haarlemmermeer, wie is er zwaarder het jongetje of de suikerbiet, wie was de eerste mens op de maan en in welk jaar, of hoeveel interlands heeft Renate Jansen gespeeld (die had net de avond ervoor haar 30ste interland gespeeld). De jury rekende voor ieder goed antwoord een punt en voor open-jaartalvragen werd binnen een marge van 5 jaar nog een halve punt toegekend.

Na de muziekronde, die zowel uit modern, klassiek en kinderliedjes bestond, stond team 'Ongelovige Tomas en de heilige boontjes' aan de leiding met slechts 1 punt voorsprong! Er kon nog van alles gebeuren!

In de vierde ronde was er toch helaas een team dat de topgevel aan de achterzijde van onze kerk niet herkende, oeps die moeten nog maar een keer een rondje dorp doen, maar de andere zes teams gelukkig wel. Vragen over kerken uit Rome, Barcelona, Delft en Amstelveen volgden. In verband met de spanning werd de tussenstand na deze ronde niet bekend gemaakt. Eén team ging met 3½ punt aan de leiding, maar ronde 5 bevatte vragen met meerdere antwoorden, dus nog steeds was de uitslag niet beslist en hadden meerdere teams kans op de overwinning!

In ronde 5 zaten wat nostalgische vragen maar bijvoorbeeld ook een vraag over DJ Edwin Evers. Het venijn zat in de staart: wat is de uitkomst van de som 20 : 4 x 5 volgens de laatste rekenregels? De wat ouderen onder ons hebben geleerd eerst te vermenigvuldigen en dan te delen, dan kom je op een antwoord van 1. Maar sinds de jaren 80 zijn de regels veranderd en ga je bij vermenigvuldigen en delen gewoon van links naar rechts en dan komt er dus 25 uit!

Voor alle teams was er een prijs. Het team dat als laatste was geëindigd kreeg, helaas pindakaas, een pot pindakaas! Maar ook waren er items met het logo van de 150-jarige kerk erop en voor de winnaars een taart! De uitslag was als volgt, waarbij sommige teams een heel close finish hadden:

Naam van het team

Aantal punten

1. Ongelovige Tomas en de heilige boontjes

73½

2. Versteeg & Co

69

3. Dubbel klavertje 4

67½

4. Abbegatjes

67

5. De te laat komers

65½

6. The Money Makers

62

7. Sem Deia

49½

Het comité 150 jaar kerk kan weer terugkijken op een geslaagde avond, iedereen weer heel hartelijk dank voor zijn/haar komst!

Sem Deia

The Moneymakers

De te laat komers

Abbegatjes

 Dubbel klavertje 4 (enkele klaverblaadjes waren al weg)

Versteeg & Co

Ongelovige Tomas en de heilige boontjes

 Opbellen
E-mail
Info