Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Dodenherdenking en bevrijdingsdag 2019 in Abbenes

Dodenherdenking 4 mei

De Naald, zo heet het monument naast de A44. Veel auto's gaan daar de rijksweg op, zonder te beseffen wat voor een drama zich daar ruim 74 jaar geleden heeft afgespeeld. In de Tweede Wereldoorlog stond daar de boerderij van Van Reeuwijk, waar  op 8 september 1944 drie jongemannen zijn gefusilleerd. Jonge mannen die in het verzet zaten en de bevolking van Haarlemmermeer wilden beschermen tegen de Duitsers.

Zoals ieder jaar kwamen Abbenes en Kaag/Buitenkaag daar op 4 mei weer samen om hen, maar ook andere oorlogsslachtoffers, te gedenken.  Wethouder Inge van der Meer van gemeente Kaag en Brasem hield een toespraak met als thema: Kiezen in Vrijheid. Een vrijheid, die wij onder andere aan deze jongemannen en andere gevallenen te danken hebben.

De muziekband blies The Last Post, waarna de 2 minuten stilte volgde. En terwijl de auto's over de A44 gewoon door raasden, stopte er een trein precies bij deze herdenking en hield ook twee minuten stil. Respectvol van de NS en een mooi gebaar voor deze kleinschalige herdenking.

Hierna legde de wethouder en Johan Rip namens gemeente Haarlemmermeer een krans bij het monument. De kinderen van de basisscholen uit beide plaatsen droegen gedichten  voor. Vervolgens werden nog bloemen gelegd door beide dorpsraden en Oranje verenigingen. Aansluitend konden de overige aanwezigen een gerbera bij het monument leggen.


Bij de plechtigheid waren mensen aanwezig die de oorlog nog hebben meegemaakt, maar gelukkig ook veel kinderen. Opdat we niet vergeten wat een voorrecht het is om in vrijheid te kunnen kiezen.


Bevrijdingsdag

Vandaag, bevrijdingsdag 5 mei, waren er verder geen activiteiten georganiseerd in Abbenes. Wel veel mensen die de vlag hadden uitgestoken! Maar er was in Haarlemmermeer een bevrijdingstour met oude legervoertuigen, die door Abbenes kwam. De tour kwam in twee etappes, de eerste ven na 13.00 uur en de tweede om 14.15 uur. Een prachtig gezicht om te zien! Heeft u het gemist? Hieronder een aantal foto's.

Opbellen
E-mail
Info