Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!Mooie herdenking van de geboortedag van de weldoener van Abbenes

Na de laatste Heijeherdenking waarbij de naam van de Heijebrug werd onthuld en er filmopnamen werden gemaakt voor de tv-uitzending Petrus in het land, was er dit jaar op 6 maart ook weer extra aandacht voor de geboortedag van Jan Pieter Heije ín Abbenes en ook van búiten Abbenes: de polderfotograaf Kees van der Veer die al zovele prachtige foto's, waaronder ook luchtfoto's van Haarlemmermeer en Abbenes heeft gemaakt (voor een portret klik hier en let vooral op de alinea onder zijn foto!) waarvan er drie in de kerk staan en de polderdichter Leo Richardson die een gedicht óver Jan Pieter Heije heeft gemaakt. Dat is uniek, want Heije maakte ze altijd zelf. 

De foto's en het gedicht zijn volgend jaar te zien in een tentoonstelling in het nieuwe Paviljoen bij gemaal de Cruquius. Helaas konden bij deze herdenking de achter-achterkleinzoon van Heije en zijn vrouw niet aanwezig zijn in verband met gezondheidsproblemen. Het heeft de afgelopen jaren een extra dimensie aan de herdenkingen gegeven als zij aanwezig waren.


Voorafgaand aan de herdenking werd er een begin gemaakt met de aanleg van een mooie binnentuin bij IKC De Lente. Daarbij werden er enkele tegels 'gewipt' en daarin narcissen, al jaren dé bloemen bij de Heijeherdenking, geplant onder leiding van de directeur Erna van Steen door de jongste plus oudste leerling van de school. Dat 'tegelwippen' bleek nog een lastige klus, maar het lukte! Drie symbolische tegels werden verwijderd en daar werden narcisjes geplaatst.

De kinderen liepen vanaf het Langerak langs de Hoofdweg naar het einde van de Dr. Heijelaan waar de herdenking verder zou plaats vinden.


In de gangen van de school klonken al fragmenten van de liederen van Heije, dat beloofde een mooie Heijeherdenking en dat werd het ook! Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat het prachtig weer was, een strak blauwe lucht, bloeiende narcissen langs het pad naar de graftombe, kortom hele mooie omstandigheden. 

Maar de kers op de taart was toch de inspirerende inleidende toespraak van directeur Erna van Steen, die memoreerde aan de jarenlange traditie van de viering en alle verbeteringen die Heije voor Abbenes en omstreken heeft bewerkstelligd. En mede de kinderen die heel goed zongen, er was heel goed geoefend en dat was te horen!

Dank voor deze foto's Linda Oosterhof


Heije zou dat zeer hebben gewaardeerd! Na afloop werden de kinderen, wederom een traditie door Heije zelf in het leven geroepen door een fonds hiervoor op te richten,  getrakteerd op chocomel (chocolademelk 150 jaar geleden) en een krentenbol, beide een luxe in die tijd, zeker voor de bevolking van Abbenes die het niet breed had.

De polderdichter die natuurlijk ook aan dit historische moment deelnam

Daarna mochten de kinderen een narcis plaatsen bij het graf gevolgd door ouders en omstanders. De reeds aanwezige potjes met narcissen zijn zoals ieder jaar na afloop geplant, zodat er ieder jaar meer narcissen rondom het graf komen te staan. Wat ontzettend fijn en bijzonder dat het in deze tijd van internet en mobiele telefoons nog gememoreerd wordt om personen te eren die hebben bijgedragen aan onze welvaart.


Opbellen
E-mail
Info