Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Heije herdenking : 


Woensdag 11 maart was het dan zo ver: de herdenking van de geboortedag van Jan Pieter Heije werd bijgewoond door een achter-achterkleinzoon van Heije met zijn vrouw, de heer en mevrouw Daniels uit Duitsland. Vorig jaar kon hun bezoek helaas niet doorgaan vanwege gezondheidsredenen, dit jaar verliep alles volgens plan en ging hun wens om de herdenking eens mee te maken in vervulling.


Basisschool De Tonne, de Oudervereniging en de Stichting Dr. J.P. Heijefonds organiseerden met elkaar een uitgebreider herdenking dan gebruikelijk. De Stichting Begraafplaats Abbenes maakte van de gelegenheid gebruik om een gedenkbord van Meester Boekel te onthullen. Vanaf 9.30 uur was iedereen welkom in de kerk, waar een kleine expositie was over Jan Pieter Heije en Meester Boekel.

Beiden zijn voor Abbenes van grote betekenis geweest. Dankzij hun inzet en middelen kon de bouw van de kerk worden gerealiseerd in 1869. Heije stelde grond beschikbaar en Boekel schreef het eerste geschiedenisboek over Haarlemmermeer, waarvan de opbrengst voor de bouw van de kerk was.  Ook stimuleerden zij de schoolgang van de Abbenesser kinderen en richtte Heije een schoolspaarbank en bibliotheek op, waarbij Boekel ook een belangrijke rol speelde.


Om 10 uur arriveerden de kinderen van basisschool De Tonne. Nadat iedereen was welkom geheten, vertelde Fred Rosenhart in zijn hoedanigheid als Jan Pieter Heije op humoristische wijze over de geschiedenis van Abbenes in relatie met Heije en Boekel. Daarna werden drie  liedjes van Heije gezongen: Abbenes, Daar zaten zeven kikkertjes en Het karretje op de zandweg. Door twee kinderen van de basisschool werd een gedicht van Heije voorgedragen, waarna wederom drie liederen werden gezongen, o.a. De Zilvervloot. Daarna vertrokken allen met narcis richting begraafplaats, waar allereerst de gedenkplaat van Meester Pieter Boekel werd onthuld door  de heer Daniels, die refereerde aan de vriendschap tussen zijn over-overgrootvader Heije en Meester Boekel. Vervolgens  gingen de kinderen en aanwezigen naar de graftombe van Jan Pieter Heije, waar het gedicht ‘Vleugelen’ werd voorgedragen met de beginregels die ook op zijn graftombe staan. Hierna werden de narcissen op de graftombe gelegd en de nodige foto’s gemaakt bij het grafmonument. De kinderen kregen de traditionele krentenbol en terug op school volgde de chocolademelk.


Het was een geslaagde herdenking, mede door het mooie voorjaarsweer, maar ook dankzij de bijdragen van de vele vrijwilligers. Héél hartelijk dank daarvoor! Maar geen herdenking zonder publiek, dus ook alle aanwezigen: dank voor uw komst!

Opbellen
E-mail
Info