Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Woensdag 23 maart is de Heije herdenking met onthulling van de naam van de brug over de Hoofdvaart


A.s woensdag 23 maart zal, na twee jaar corona, is er een speciale Heije herdenking.

Wie was Jan Pieter Heije? In het kort:

Jan Pieter Heije, een Amsterdamse arts, landelijk actief in talloze commissies en besturen, die onder andere de eerste volksbibliotheek heeft opgericht -jawel in Abbenes!- het muziekonderwijs op scholen propagandeerde, een toen nog niet bestaande verpleegstersopleiding stichtte  en de grote stimulator was achter de oprichting van de oudste nog steeds bestaande musicologische vereniging ter wereld,  díe Jan Pieter Heije heeft ook zoveel voor Abbenes betekend! Hij verbeterde onder andere de leefomstandigheden van de arme bevolking, stimuleerde het schoolbezoek door de oprichting van een schoolspaarbank, deed schenkingen voor de bouw van de kerk en nog veel meer. Hij ligt begraven in Abbenes en verdient het om herinnerd te blijven, zéker in Abbenes.

De herdenking

Om 11 uur is het verzamelen bij de brug over de Hoofdvaart. Daar zal door de achter-achterkleinzoon van Jan Pieter Heije de heer Daniels en wethouder Ruigrok het naambordje bij de Dr. Heijebrug worden onthuld. Een aantal kinderen van IKC De Lente zullen daar ook bij aanwezig zijn.

Daarna gaan we richting graftombe van Jan Pieter Heije, waar de traditionele narcissen zullen worden gelegd en enkele van zijn liedjes zullen worden gezongen. Bij het naar huis gaan krijgen de kinderen de jaarlijkse traktatie waarvoor door Jan Pieter Heije zelf een fonds is gesticht.

Heb je zin om die oude liedjes weer eens te zingen of wil je die mooie Abbenesser traditie meemaken, kom gezellig woensdagmorgen om 11 uur naar de brug!

Opbellen
E-mail
Info