Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Was het gluren of genieten van de muziek in Abbenesser huizen?

'Gluren bij de buren' is een soort huiskamerfestival, waar dit jaar op 10 februari 2019 voor het eerst ook in Haarlemmermeer aan werd deelgenomen ter viering van de fusie van Haarlemmermeer met Spaarnwoude en Haarlemmerliede. Verschillende artiesten konden op de mini-podia's optreden, veelal waren het muzikale acts, maar ook konden bezoekers genieten van theatermakers, een vertelgroep, of poëzievoordrachten. 84 Optredens in totaal. Geen volle zalen dus, maar intieme huiskamers met slechts een handjevol mensen.

Het spits werd om 12.00 uur afgebeten op Hoofdweg 1453, eigenlijk net buiten Abbenes maar gerust als een stukje Abbenes te beschouwen. De ontvangst was uiterst vriendelijk, koffie en thee stond klaar, wel graag de schoenen uit in verband met het natte weer (groot gelijk). In deze huiskamer traden 3 fagottisten op: Janneke, Henk en Jan, afkomstig uit Delft en Gouda, alle drie spelen zij in een philharmonisch orkest.  Hoe komen die in Abbenes terecht? Janneke heeft jaren les gegeven bij Pier K en dat is de link met Haarlemmermeer.Hun fagotten hebben dubbele rietjes, waardoor zij er verschillende soorten muziek mee kunnen spelen. Klassieke stukken, zoals van Mozart en Purcell, maar ook lichte muziek. Zo speelden zij een liedje wat de aanwezigen mochten raden. Dat viel nog niet mee, het klonk bekend, maar uw reporter wist het: 'Wilt u een stekkie van de fuchsia' van Hetty Blok en Leen Jongewaard uit Ja Zuster Nee Zuster. Degenen die zich hebben opgegeven voor dit Gluren bij de Buren, hebben werkelijk géén idee hoeveel mensen erop af zullen komen. Het was een heel bijzondere ervaring in die kleine setting, waar zeven luisteraars waren, Hans bedankt voor de gastvrijheid!
Het volgende optreden was op het Tonnekamp in Abbenes. Ook daar weer een enthousiaste ontvangst. Tot verrassing stond er een complete band opgesteld, de Moondance, wiens naam is ontleend aan de single de 'Moondance' van Van Morrison. De leden van deze zeskoppige band komen uit de Zaanstreek tot aan Alkmaar. De zangeres heeft bij gemeente Haarlemmermeer gewerkt, dus ook hier weer de verklaring hoe de band in Abbenes terecht komt. Ze spelen jazzy, bluesy en soulvolle ballads. Je zult maar zo'n band in je huiskamer hebben met zang, drums, 2x elektrische gitaar, percussie en elektronisch orgel!

De band speelde zowel covers als eigen nummers en natuurlijk ook de Moondance van Van Morrison! Het was een zeer swingend optreden en waarschijnlijk hebben ze zich nog ingehouden, want ze hadden de aanwezigen (15 bij dit eerste optreden) natuurlijk makkelijk de tent uit kunnen blazen!Voor een geluidsopname: ga naar een publicatie in het Witte Weekblad

Op naar het volgende adres aan de Dr. Heijelaan: daar stond als locatie 'hooizolder' vermeld. Geen huiskamer dus. En inderdaad: in de schuur ging het via een smalle, voor iemand met hoogtevrees toch wel wiebelig laddertje, naar de zolder. Geen huiskamer, maar ook weer zo bijzonder met absoluut zijn charmes! Daar was een speciale ruimte, klein, waar de band 4Everkids regelmatig oefent. En deze band kennen we heel goed, want die bestaat uit Abbenessers Hans Foks en Henk van Asselt!

Hans en Henk brachten zes liederen van de Schots Keltische band Runrig ten gehore, opgericht in 1973. Wel in het Engels gezongen, want dat Keltisch is toch wel héél erg moeilijk en nauwelijks te verstaan. Hans als toetsenist met de zang van Henk, die echt net een dag ervoor zijn stem weer terug had. Ook hier weer een kleine setting, met evengoed nog 13 bezoekers op deze zolder.Dus om op de begin vraag terug te komen: beslist geen gluren in de ongunstige zin van het woord, maar genieten! Drie zo verschillende optredens, maar alle drie zeer de moeite waard! Voor deze muzikale zondag is ook een speciale programmakrant uitgegeven, waarin per plaats de deelnemende adressen staan vermeld. Maar waar moet je nu zijn, in Abbenes of is het Abennes???

 

Opbellen
E-mail
Info