Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!Heropening dorpshuis na renovatie 11 maart 2022

Het gebouw
Dorpshuis Het Praatpunt, gebouwd als school. De eerste steen is gelegd op 3 maart 1922 dus het gebouw zelf is 100 jaar oud! In de jaren 70 van de vorige eeuw verhuisde de school naar het Langerak en verloor het gebouw zijn functie als school. Het deed dienst als Peuterspeelzaal en dorpshuis. Tot in 1992 het gebouw voor een groot gedeelte afbrandde. Gelukkig werd het gebouw weer herbouwd. Aan de achterzijde staat nog een deel van de oorspronkelijke muur en in de gang liggen voor een deel nog de oorspronkelijke tegels. Dat was 30 jaar geleden en de inrichting dateerde ook uit die jaren: 30 jaar oud dus….

De plannen
Per 1 oktober 2019 wordt Erica van den Berg de nieuwe beheerster van het dorpshuis. Er worden plannengemaakt voor veel activiteiten en daarbij wordt er tegen de nodige beperkingen van het dorpshuis aangelopen, zoals de onmogelijkheden om gezamenlijk te koken en dat de zaal als gedateerd en ongezellig wordt ervaren.

In februari 2020 brachten wethouder Steffens-Van de Water en adviseur maatschappelijke accommodaties mevrouw Jdamir een bezoek aan het dorpshuis en Erica legde uit welke aanpassingen er nodig waren om het dorpshuis rendabeler en toekomstbestendig te maken.
We namen contact op met specialist Beheer, Cluster Grond- en Vastgoedzaken, de heer Van Dasselaar en ook hij kwam in Abbenes kijken wat onze ideeën met het dorpshuis waren. Hij begreep onze wensen maar de gemeente kon financieel niet aan al onze plannen tegemoet komen. Sommige kosten zijn nu eenmaal voor de huurder.

Dan is het 16 maart 2020 en begint de corona crisis. Het dorpshuis moet dicht. Maar het plannen maken gaat door. Wat zijn de kosten van de gewenste aanpassingen? In juni 2020 worden offertes opgevraagd voor een nieuwe keuken, een nieuwe vloer, nieuwe verlichting. Maar van het één komt het ander dus ook worden offertes ingewonnen voor een bar, radiatoren en voorraadruimte. De eerste offertes komen binnen het is inmiddels augustus geworden. De duizenden euro’s vliegen ons om de oren en we vragen ons af hoe we dat ooit kunnen realiseren. Erica en Ria bezoeken dorpshuis in Lisserbroek om informatie in te winnen want Lisserbroek had ook net een renovatie achter de rug. Daar krijgen ze bruikbare informatie en praktische tips, dank daarvoor!

Akkoord voor renovatie                                                                                                                           Het bestuur bespreekt de offertes en er wordt van alle posten een begroting opgesteld. De eerste raming komt uit op rond de € 120.000, een enorm bedrag! Wederom wordt een afspraak met de heer Van Dasselaar van de gemeente gemaakt om te vragen wat de gemeente kan bijdragen in deze kosten. Er wordt een bedrag van € 15.000 voor de keuken en de voorraadruimte toegezegd, het plafond wordt op kosten van de gemeente vervangen –verlichting is voor onze rekening- maar daarbuiten moeten we zelf een gigantisch bedrag bij elkaar zien te krijgen. Het dorpshuis heeft zelf in de loop der jaren € 35.000 gereserveerd, dan blijft er nog € 70.000 over. Gaat dat ons in Abbenes wel lukken ?

De werving van financiën
In november 2020 maken we onze plannen bekend op de dorpswebsite Abbenes.net met het verzoek te sponseren en direct worden er al mooie bedragen op de bankrekening van het dorpshuis overgemaakt. Geweldig! Ook gaan inwoners spontaan allerlei acties beginnen die veel geld opleveren. Er worden zo letterlijk vele steentjes bijgedragen!  Iedereen wordt op de hoogte gehouden van al deze acties op de barometer op Abbenes.net.

In januari 2021 wordt er een projectplan geschreven die de subsidieaanvraag bij diverse fondsen zal begeleiden. Ondertussen is het nog steeds coronacrisis en zijn er geen activiteiten in het dorpshuis. Er wordt besloten om op zaterdag snacks te gaan verkopen om toch nog inkomsten te generen voor het dorpshuis.

In maart 2021 zijn bij het projectplan de puntjes op de i gezet. De begroting is inmiddels   € 123.172. De fondsen worden aangeschreven. Niet alle fondsen reageren positief maar gelukkig zijn er ook een fondsen die wel een toezegging doen, en vaak een royale subsidie!
In juli 2021 is nog niet al het geld van de begroting binnen, maar er wordt toch besloten om met de belangrijkste onderdelen van de renovatie –de keuken, het plafond plus verlichting en de vloer- te gaan beginnen. Theo, Ria en Erica zijn de “renovatiecommissie” en gaan de  bedrijven benaderen en afspraken maken.

Start renovatie
Op zondag 3 oktober wordt de keuken leeg gehaald, de zaal wordt ontruimd, gordijnen afgehaald, want op 4 oktober 2021 is het zover: de start van de renovatie! Als eerste is het plafond aan de beurt. Ondertussen komen er gelukkig nog steeds donaties binnen want het bedrag van de begroting is nog niet gehaald. Na het plafond volgt de vloer –door stemming van de bewoners gekozen- en de keuken. Ondertussen wordt de elektriciteit aangelegd. De bar volgt enkele maanden later in verband met leveringsproblemen van het materiaal. Rest nog het schilderwerk.
In vijf maanden tijd is alles gerealiseerd zoals we dat voor ogen hadden. Mede dankzij de hulp en expertise van heel veel vrijwilligers. Alleen de boxen van de geluidsinstallatie ontbreken nog door de schaarste van grondstoffen. Buiten moet de opslagruimte nog worden vervangen, maar binnen ziet het er prachtig uit!
Maar zoals gezegd: van het één komt het ander. Het podium en de toiletten kunnen ook een opknapbeurt gebruiken en wat in de toekomst ook nog op het wensenlijstje staat is een terras achter het dorpshuis zodat we in de zomermaanden ook gezellig buiten kunnen zitten.

Het resultaat
Voor nu zijn we vooral heel blij hoe mooi en praktisch het allemaal is geworden en dat allemaal dankzij de inzet van vele vrijwilligers, de donaties en acties van de bewoners en bedrijven, de bijdrage van de gemeente en de subsidies van de fondsen. Als je nu de zaal binnenkomt geeft dat een warm gevoel zoals het hoort te zijn. Bedankt Abbenes, waarin een klein dorp groot kan zijn!

Hieronder de foto's van de heropening en voor de powerpoint presentatie over de verbouwing, klik hier. Kies tabblad 'diavoorstelling' en dan links 'vanaf begin'.

 

 

 

 

Opbellen
E-mail
Info