Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Restaurant De Hanepoel Abbenes wordt Lowietje aan de Kaag

Het enige restaurant dat Abbenes rijk is, is al maanden gesloten. Niet vanwege de coronacrisis maar omdat het restaurant in december is verkocht en drastisch wordt verbouwd. De duur van de verbouwing was sowieso al gepland tot in mei.

Dit heel oude pandje heeft een lange historie.  Volgens zeggen was er al een bouwsel vóór de droogmaking, waarbij het wel onwaarschijnlijk is dat dit het huidige gebouw is. De gronden rondom Huigsloot waar dit restaurant staat, voorheen de Huigsloterpolder genaamd, hoorden vroeger bij de gemeente Alkemade maar zijn bij de droogmaking in 1852 bij de gemeente Haarlemmermeer getrokken. Op de grens van deze twee gemeenten wat tevens de grens van twee provincies is, Noord en Zuid Holland, staat van oudsher een café. In het verleden was dit een winkelnering, tapperij, stoombootstation en zelfs herberg. In 1885 wordt de Drankwet ingevoerd en krijgt het café voor het eerst een officiële drankvergunning.

In 1898 wordt de eerste Van Schie eigenaar van het café. Dat café of tapperij zoals het toen heette, besloeg overigens maar een klein gedeelte van pandje. Het rechter gedeelte was gewoon woonhuis van de familie.  De familie Van Schie zal generaties lang het café beheren en uitbouwen tot een volwaardig restaurant . De naam café Van Schie, waarschijnlijk in de volksmond ontstaan, wordt in de loop der jaren aangepast aan de gewijzigde bedrijfsvoering in Restaurant De Hanepoel, naar de aan de overkant van de ringvaart gelegen uitloper van de Kagerplassen.

In de loop der jaren werd er een gezellige feestzaal achter gebouwd, waar menig bruiloft of feestje is gevierd  (bron  ‘lief en Leed rond De Hanepoel’).  Ook werd er een serre aangebouwd met een mooie muurschildering van het uitzicht op het water. De charme van dit restaurant was de Oudhollandse stijl en de goede verhouding kwaliteit-prijs. Maar nog steeds behield De Hanepoel ook zijn café-functie. De Hanepoel trok bezoekers uit de hele regio, maar ook klanten uit Den Haag en veel watersporters, die even een hapje kwamen eten.


Rond de eeuwwisseling verkoopt de laatste generatie van Schie, Agnes Koek-van Schie en haar man Kees Koek, de zaak. Menig Abbenesser zal zich hen nog herinneren. De nieuwe eigenaar is o.a. Koos van Halderen, die ook een verbouwing laat uitvoeren, waarbij het café het veld moet ruimen. Zelfs dan is Frans van Schie, de broer van Agnes, nog steeds actief voor De Hanepoel. Hij verbouwt achter op het land nog de groenten die rechtstreeks naar de keuken van De Hanepoel gaan tot vorig jaar. Op zijn beurt verkoopt Koos van Halderen in 2019 de zaak na 20 jaar aan de eigenaren van onder andere de Venneper Lodge.

Zij besloten gelukkig het zo karakteristieke pandje, waarbij je vanaf de weg een aantal treden naar beneden moet door de verhogingen van de weg in de loop der jaren, te behouden maar wel vanbinnen een zeer drastische verbouwing uit te voeren. Daar is alles er zo ongeveer uitgebroken, binnenmuren, keuken, bar, toiletten en zelfs het dak is laatst vernieuwd. Na deze ingrijpende verbouwing, waarbij alles er ongetwijfeld wat moderner uit gaat zien, heeft men ook  de naam gewijzigd in:  Lowietje aan de Kaag.


Wie facebook heeft , kan daar bij Lowietje aan de Kaag middels foto’s en filmpjes  een impressie krijgen hoe het restaurant er na de verbouwing uit gaat zien. De tap staat er al, maar het is de redactie nog niet bekend wanneer het enige restaurant van Abbenes, de naam ten spijt, weer open gaat.

Opbellen
E-mail
Info