Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Columns van Geertje Bos en Ben Haspels gebundeld in boekje 'Dorpsdiender'

Boekje Dorpsdiender

Abbenes.net c.q. de dorpsraad kreeg van Geertje Bos, sinds enkele jaren woonachtig in Abbenes, een uitnodiging om de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekje  'Dorpsdiender' aan de burgemeester van Haarlemmermeer bij te wonen. Het boekje is een selectie uit de gelijknamige column uit het Witte Weekblad gedurende 5 jaar. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen.

Aanvang boekpresentatie

Woensdag 16 september was het zover, de ontvangst was in Het Trefpunt in Nieuw Vennep. In de zaal waren diverse genodigden aanwezig: sponsoren, illustrator, grafisch ontwerper, leden van de Oranjevereniging, vertegenwoordigers dorpsraden, journalisten etc. En uiteraard de makers van de columns: schrijfster Geertje Bos en voormalig politiefunctionaris Ben Haspels.

Geertje Bos opende de bijeenkomst. Zij heette de aanwezigen welkom en bedankte allen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het boekje. Van 2014 t/m 2019 publiceerde zij middels een hele fijne samenwerking met ex-politieman Ben Haspels elke 14 dagen in het Witte Weekblad de column 'Dorpsdiender'. Gelukkig had Ben zijn werkzaamheden gedocumenteerd, waardoor er wel liefst 125 columns verschenen.Overhandiging eerste exemplaar

Aan Ben de eer het eerste exemplaar te overhandigen aan burgemeester Marianne Schuurmans. Maar niet voordat hij Geertje Bos had bedankt voor de goede samenwerking, het uitzoeken en schrijven van de verhalen.  Daarna bood hij de burgemeester het eerste exemplaar aan en een bos bloemen. De burgemeester beloofde het boekwerkje op haar nachtkastje te leggen en iedere avond voor het slapen gaan een verhaaltje te lezen.

Natuurlijk had Ben ook een bos bloemen voor Geertje, die het idee van de column vorm heeft gegeven. Het boekje is te koop bij de Bruna in Nieuw Vennep.


Abbenes

Ben Haspels verwisselde zijn technische beroep in 1978 voor werken bij de politie, als eerste in Den Haag. Daar was hij niet echt een dorpsdiender, maar toen hij eenmaal in  Nieuw Vennep kwam werken zeer zeker wel. Ook voor Abbenes was hij een echte dorpsdiender en dacht mee met de bewoners. Zo werd in het jaar 2000 basisschool De Tonne 'bezet' door de 8ste groepers die van school gingen en deze stunt hadden bedacht: zij sliepen 's nachts in de school en 's morgens konden leerkrachten en overige leerlingen de school niet in omdat deze was gebarricadeerd. Hoe spannend was dat! Ben Haspels kwam met zwaailicht en politiebusje aan om de bezetters af te voeren. Daar zaten ze dan, de 12 jarigen als arrestant in het busje tot grote hilariteit. Dat duurde echter maar tot aan het einde van de straat en toen werden ze door Ben weer keurig teruggebracht!

Tot slot nog een foto met de drie hoofdrolspelers als bekroning van deze mooie dag. Abbenes.net heeft de burgemeester alvast uitgenodigd voor de Heijeherdenking  in maart 2021, als ook voor de brug over de Hoofdvaart de officiële naam weer in ere zal worden hersteld.

Opbellen
E-mail
Info