Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Koninklijke onderscheiding voor Abbenesser Leen van Giesbergen

 

Maandagavond kwam Leen van Giesbergen naar de brandweerkazerne in Rijsenhout voor het jubileum van de vrijwillige brandweer. Hoeveel jaar die dan wel bestond? Leen had geen idee, maar vond het reuze gezellig alle oude collega’s weer eens te spreken, nadat hij begin dit jaar zijn functie bij de vrijwillige brandweer neerlegde.  Dat zijn hele familie er ook was, leuk hoor, maar hij dacht er verder niet over na.


Tot de ploegchefs van Rijsenhout en Lisserbroek het woord namen en vertelden dat deze avond speciaal voor Leen van Giesbergen en Frans van Dijl was georganiseerd. Oeps, dat was schrikken! Beide heren werden toegesproken door hun ploegchefs, Leen door Raymond van Brakel.  Daarna nam burgemeester Weterings het woord.


De burgemeester vertelde vrijwilligers in het algemeen een warm hart toe te dragen, maar zéker de vrijwilligers van de brandweer Haarlemmermeer, die niet onderdoen voor hun professionele collega’s en zorgen voor de veiligheid in Haarlemmermeer en omstreken. De brandweer blust  branden, dat weet iedereen,  maar ook bij verkeersongevallen of rampen waarbij  slachtoffers vallen wordt de brandweer ingezet. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.  Brandweerman zijn heeft ook zijn weerslag op het thuisfront, bijvoorbeeld als tijdens het kerstdiner de pieper gaat.


Leen begon als vrijwilliger bij de brandweer Lisserbroek op 40 jarige leeftijd, eigenlijk een beetje een laatbloeier. Maar niet minder gemotiveerd! Leen diende nog in een tijd, dat je met je eigen auto naar een brand mocht rijden.  Dus als de pieper ging, brandweerpak aan en snel naar de brand. Hij was er dan veelal eerder dan de brandweerwagen!  Leen werkte als vrijwillige brandweerman  ruim 20 jaar  in Haarlemmermeer, maar op het circuit van Zandvoort draaide hij ook diensten. Tevens zette Leen zich in voor de Brandwonden Stichting.  En 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan': twee van zijn zonen zijn bij de professionele brandweer in Haarlemmermeer. 


De ploegchef van Rijsenhout had nog een mooi rekensommetje gemaakt: per jaar ontvangen 5000 Nederlanders een koninklijke onderscheiding, dat is 0,03% van de bevolking (de redactie heeft  het niet nagerekend eerlijk gezegd).  Dan mag je met recht trots zijn als je zo’n onderscheiding ontvangt!

Opbellen
E-mail
Info