Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Winter in Abbenes: van sneeuwhopen naar ijspret

We konden het ons de dagen ervoor met een temperatuur van ca 8 graden nog maar moeilijk voorstellen:

In het weekend van 6 en 7 februari 2021 verwachte het KNMI winterse omstandigheden in Nederland met vanaf zaterdagavond 6 februari in het hele land kans op sneeuw.....

Maar het gebeurde echt: er kwam sneeuw, maar ook een harde gure zuid-oosten wind! Dat zorgde voor een vreemde verdeling van de sneeuw. Op sommige plaatsen hele bergen, elders weer bijna niets. Sloten die helemaal vol sneeuw lagen, maar ook de wegen ondervonden overlast. Er werd druk gestrooid en geschoven tot in de late uurtjes, maar er kon niet worden voorkomen dat de wegen 's maandags niet overal even begaanbaar waren.


We ontvingen van familie Griffioen een paar mooie sneeuwfoto's:                                                                     (tekst gaat onder de foto's door)


En dan was daar, mede gezien de voorspellingen van flinke vorst, de verwachting dat er wellicht geschaatst kon worden! Maar met die harde wind zou dat voor natuurijs niet meevallen. Maar de wind ging liggen en op dinsdag ontstond het eerste laagje ijs. De wegen waren inmiddels goed te berijden.


Er werd  in Abbenes al snel met man en macht gewerkt om de ijsbaan te prepareren. Dat kostte vele avonden flinke inspanningen voor de vrijwilligers! Op vrijdagmiddag was het zover: om 12 uur ging de ijsbaan open en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt!

Ondertussen waren ijsmeesters Ab en Erik ook de Hoofdvaart in Abbenes aan het inspecteren. Conclusie: zaterdag zou er geschaatst kunnen worden op de Hoofdvaart


En zaterdag was het dan zover: het ijs was van de Dr. Heijebrug tot aan de brug van de A44  prima beschaatsbaar (dat woord  hebben we even zelf bedacht), geen wakken of andere zwakke plekken met uitzondering onder de bruggen. Zo leuk dat jonge kinderen kennis konden maken met schaatsen en anderen na vele jaren hun schaatsen weer 'uit het vet haalden'.

Onderstaand nog meer foto's en wie weet wanneer dit weer mogelijk is......

Opbellen
E-mail
Info