Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

ProRail vernieuwd spoor bij Abbenes in twee weekeinden 2022

In het laatste weekend van  januari en het tweede weekend van april was de Schiphollijn volledig afgesloten in verband met werkzaamheden ter vervanging van het spoor. Hoewel er vrachttransport door de krappe Dr. J.P. Heijelaan van Abbenes zou komen -wat overigens mee bleek te vallen- zijn er veel mensen toch een kijkje gaan nemen naar dit knappe staaltje techniek!Op het spoor stond één lange 'werktrein' afkomstig uit Oostenrijk, al doet de naam anders vermoeden. Voor zover een leek het kon bekijken: aan de voorzijde werden de haken losgehaald van betonnen dwarsliggers, in het middenstuk was de opslag van de verwijderde betonnen en de  nieuw te plaatsen liggers.

Deze betonnen balken werden  steeds  gewisseld door mobiele transporters die óver de werktrein heen pendelden en zo oud en nieuw op de juiste locatie plaatsten.Aan het einde van de werktrein werden de oude betonnen liggers verwijderd, op een  en direct de nieuwe er voor in de plaats . Links een laag met de oude liggers, die net wordt afgevoerd door een transporter, rechts de nieuwe liggers die onmiddellijk in plaats van de oude worden teruggezet.


Soms ging het echter ook weleens mis en bleef er een biels aan de betonnen dwarsligger vast zitten. Dan werd de gehele werktrein en het proces gestopt om  de verstopping, want dat wordt het als er ineens een spoorbiels tussen zit, te verhelpen. Dan moet er mankracht aan te pas komen, maar verder verloopt het proces verbazingwekkend snel en gestroomlijnd.Een heel knap staaltje van techniek!


Opbellen
E-mail
Info