Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Na 140 jaar stonden 11 nabestaanden aan het graf van Jan Pieter Heije

Jan Pieter Heije (1809-1876), o.a. dichter van vele liederen en begraven in Abbenes,  had in veel zaken een vooruitstrevende blik en zo heeft hij ook ‘over zijn graf geregeerd’ : hij heeft het Heijefonds opgericht waaruit de kinderen van de lagere school in Abbenes ieder jaar op zijn geboortedag moesten worden getrakteerd op chocolademelk en een krentenbol. In de 19 de eeuw een ware traktatie, zeker in het toen arme Abbenes. Om die geboortedag te herdenken, gingen de schoolkinderen van Abbenes ieder jaar in maart naar zijn graf, om daar enkele van zijn liederen te zingen en narcissen te leggen.

Die traditie heeft men in Abbenes in ere gehouden: ieder jaar gaan de schoolkinderen in maart naar zijn graftombe, een gemeentelijk monument waarvan het omliggende park dit jaar door de gemeente grondig is opgeknapt,  en zingen daar enkele van zijn nog steeds bekende liederen en leggen narcissen op zijn graf. Daarbij moet u denken aan liederen als Zie de maan schijnt door de bomen, De Zilvervloot, Karretje op de zandweg, Er zaten 7 kikkertjes, In het groene dal, Tussen Keulen en Parijs etc. Na afloop krijgen de kinderen nog steeds chocomel (iets gemoderniseerd) en een krentenbol.

Enige jaren geleden meldde zich een achter-achterkleinzoon bij de school, de heer Daniels en zijn vrouw.  Of zij de herdenking bij konden wonen. Maar natuurlijk! Ter ere van hun komst in 2015 werd de herdenking uitgebreid met een bijeenkomst en tentoonstelling in de kerk, waarna de stoet van kinderen en volwassenen naar het graf ging. Sindsdien zijn de heer en mevrouw Daniels ieder jaar op deze herdenking geweest.

Ter ere van mevrouw Daniels 80 ste verjaardag kwam nu het hele gezin naar Abbenes om kennis te maken met die Hollandse over-overgrootvader. Zij bezochten de kerk, kregen een informatieboekje en hoewel het geen narcissen waren, werden er door hen gele gerbera’s op het graf gelegd en ontvingen zij de traditionele chocomel en krentenbol, wat met smaak werd genuttigd.

Zo stonden er  na al die jaren met zovele zingende schoolkinderen nu  aan het graf van Jan Pieter Heije zomaar 11 van zijn nabestaanden. We kunnen alleen maar zeggen dat hij het heeft verdiend om niet vergeten te worden. Hij was niet alleen een dichter, maar ook een voorvechter van betere medische zorg en een sociaal bewogen mens, die ideeën had die in de huidige tijd prima zouden passen!

Opbellen
E-mail
Info